Sunday, 4 September 2011

-Institusi Pemerintahan di Kedua-Dua Negara Kota 

Rom 
-pemerintahan yang utama ialah Dewan Senat dan Dewan Perhimpunan 
-Dewan Senat dianggotai oleh golongan Patrician yang terdiri daripda golongan bangsawan 
yang kaya dan tuan tanah ,berkuasa melantik ketua Negara ,berkuasa membuat undang- 
undang dan laksanakan pentadbiran Negara dan ahli-ahlinya dipanggil sebagai senator. 
-Dewan Perhimpunan-dianggotai oleh semua rakyat Rom ,diadakan di suatu tempat terbuka 
dikenali sebagai Forum ,mempunyai kuasa terhad dan mengikut arahan daripada konsul dan 
senat. 




Institusi Pemerintahan Di Madinah 

-berasaskan Majlis Syura 
-Peranan: bertanggungjawab merancang dasar-dasar pemerintahan Negara dan dan tidak terlibat dalam soal keagamaan dan perundangan. 
-tidak dilantik berasaskan keturunan tetapi dilantik berlandaskan pengetahuan mereka tentang agama Islam. 
-dibahagikan kepada dua dewan iaitu Dewan Tertinggi yang dianggotai oleh para sahabat dan fungsinya sama seperti dahlu,Dewan Harian yang merupakan tempat umat Islam bertemu dan berbincang dengan khalifah . 

Ketua Pemerintah Di kedua-dua Negara 

-Bermula tahun 27 S.M. iaitu pd zaman pemerintahan Augustus Caesar (anak saudara Julius 
Caesar). 
-Beliau berjaya menubuhkan sistem pemerintahan warisan 
.-Pada zaman pemerintahannya, empayar Rom terdiri drpd Britain, Sepanyol, kawasan Sgi. 
Rhine, Danube, Laut Hitam, Pergunungan Altas, Afrika Utara, Macedonia, sebahagian Turki dan Palestin.
-Bermula dgn sistem beraja dr thn 753 S.M. 
-Pd masa itu, Rom diperintah oleh raja2 berketurunan Etruscan 
.-Masyarakat Latin tak menyenangi pemerintahan Etruscan yg bukan berasal dr masyarakat Latin tempatan.-Masyarakat Latin dgn pimpinan golongan bangsawan(patrician) memberontak.-Rom kemudiannya membentuk republik pd thn 509 S.M..- 

Republik 

-ialah negara yg ditadbir oleh wakil yg dipilih rakyat melalui pilihanraya dan diketuai oleh presiden.-Dlm sistem republik, kuasa tertinggi terletak pd 2 orang konsul yg dilantik Dewan Senat utk suatu tempoh.-Tidak ada yang lebih berkuasa di antara 2 konsul ini.-Konsul dibantu oleh Dewan Senat bg membincangkan hal-hal pentadbiran Negara dan merangka perundangan 
.-Sebelum seseorang ahli Dewan Senat dilantik sebagai konsul, beliau ialah praeotor, iaitu pemerintah tentera. 

-Dewan Perhimpunan 
diwakili rakyat Rom.-Sistem republik Rom berubah apabila Rom mencapai tahap empayar di bawah pemerintahan Julius Caesar. 
-Pemerintahan bercorak empayar telah menunjukkan peningkatan dgn terbentuknya sistem pentadbiran berpusat, iaitu kesan penyatuan wilayah2 kecil yg ditaklukinya.-Julius Caesar menamatkan sistem republik dan menjadi diktator. Beliau menguasai angkatan tentera dan Senat serta menggunakan gelaran maharaja 
.-Gelaran maharaja terus digunakan oleh Augustus yg memerintah dr thn 27-14 S.M..-Beliau berjaya membawa keamanan dan keagungan kepada empayar Rom. Keamanan ini kekal selama 200 tahun. 
-Zaman kegemilangan ini digelar sebagai Pax Romana 
. 

                                        
Description: The Dalai Lama
                                     gambar patung Augustus Caesar. 



Madinah 
-dipimpin oleh Nabi Muhammad 
-teokrsi,Nabi Muhammad adalah ketua Negara dan ketua agama,ketua tentera,ketua halim,pemimpin masyarakat 
-tidak mentadbir secara paksaan atau kuku besi seperti Augustus. 


Sistem Kegamaan Di Kedua-dua Negara Kota 

4.Kuasa Keagamaan
Madinah,masjid institusi terpenting bukan sahaja sebagai pusat pemerintahan tetapi juga pusat kebudayaan, pertemuan umat islam dan menyelesaikan sebarang masalah rakyat. (Masjid Nabawi) ini menunjukkan dalam pentadbiran di Kota Madinah agama dan politik tidak dipisahkan.Kerajaan Rom pula kuasa keagamaan terletak pada gereja yang dikendalikan oleh Paus.Soal agama diuruskan oleh pihak gereja.Soal pentadbiran pula dibincangkan dalam perhimpunan di Forum dan Dewan Colloseum.Terdapat pengasingan yang jelas dalam hal agama dan duniawi.
5.Sistem Perundangan
Nabi Muhammad SAW menggubal perlembagaan madinah yang telah menyatukan orang Muhajirin dan Ansar serta Yahudi.Perlembagaan Madinah mengandungi 47 fasal tentang tanggungjawab orang islam dan bukan islam.Rom pula,system perundangan Rom dikenali sebagai undang-undang papan dua belas yang diletakkan di tempat awan.Menekan konsep persamaan taraf rakyat disisi undang-undang.Dalam undang-undang Rom,seseorang itu dianggap tidak bersalah sehingga di buktikan kesalahannya.
6.Keadilan sosial
Madinah,Pemerintah memberi perhatian terhadap soal ini agar tidak terdapat jurang status social yang ketara.Nabi Muhammad SAW mengharamkan amalan penghambaan dengan menyeru para sahabat supaya membeli dan membebaskan hamba.Memansuhkan kedudukan seseorang berdasarkan keturunan dan warna kulit.Mengangkat kedudukan /martabat golongan wanita.Rom,Pemerintah memberi perhatian terhadap soal ini agar tidak terdapat jurang status social yang ketara.Pemerintah Rom cuba menghapuskan amalan hamba berhutang dengan meluluskan undang-undang khas.
KESIMPULANNYA
Terdapat banyak persamaan dan perbezaan antara kedua-dua Negara kota.Ini menunjukkan pemerintah kedua-dua Negara kota dilaksanakan secara sistematik.



Disediakan oleh,
(NOR SAHAIRAH BINTI JALIL)


NAMA         : NOR SAHAIRAH BINTI JALIL
TINGKATAN : 6 BAWAH MELUR
TAJUK         : Bandingkan system pemerintahan di Rom dan Madinah

Pendahuluan
Sistem pemerintahan kota Madinah diasaskan oleh Nabi Muhammad SAW selepas berlakunya peristiwa Hijrah selepas menggulingkan raja-raja Etruscan yang zalim.Selepas menggulingkan raja-raja Etruscan yang zlim, pemerintahan beraja Negara kota Rom digantikan dengan system Republik dan pada yang sama Republik juga mengamalkan prinsip demokrasi.
1.Sistem Pemerintahan
Pemerintahan Nabi Muhammad SAW di Madinah system pemerintahan yang sistematik dan berkesan mengamalkan system berbentuk teokrasi dan demokrasi islam.Kerajaan Rom pula sistem pemerintahan yang sistematik dan berkesan sserta mengamalkan system Republik tulen.
2.Ketua Negara / ketua pemerintah
Madinah,Nabi Muhammad SAW adalah pemimpin tertinggi bertindak sebagai ketua Negara, ketua agama, ketua hakim, ketua tentera dan pemimpin masyarakat.Baginda merujuk kepada majlis Syura apabala membuat sesuatu keputusan berkaitan Negara.Rom pula ketua pemerintah Negara kota Rom ialah dua orang konsul yang dilantik oleh Dewan Senat.Pelantikan dua orang konsul dapat mengimbangi kuasa antara kedua-duanya supaya penyelewengan dapat dikawal.
3.Institusi pemerintahan
Madinah, sistem pemerintahan kota Madinah mempunyai institusi yang dikenali sebagai majlis Syura.Dianggotai oleh Nabi Muhammad SAW dan para sahabat yang berpengetahuan tinggi dalam bidang keagamaan tanpa mengira kedudukan atau keturunan manakala Rom, institusi utama pemerintahan Rom ialah Dewan Senat dan Dewan perhimpunan.Dewan Senat dianggotai oleh golongan bangsawan yang kaya dan mereka digelar senator Dewan Senat berfungsi melantik  Ketua Negara, mengubal undang-undang dan melaksanakan pentadbiran Negara kota.Dewan perhimpunan dianggotai oleh semua warganegara tetapi mempunyai kuasa terhad kerana terpaksa mengikut arahan konsul dan dewan senat.

Friday, 2 September 2011

perubahan budak remaja dipertikaikan

bukan orang sebenar
 ini kisah seorang budak perempuan yang dulunya nakal, tetapi disini dia hanya nakal dalam subjek jarang solat, malas baca al-quran (ikut mood), kalau keluar jalan dengan kawan-kawan suka pakai t-shirt lengan pendek seluat trek-shirt je dan pakai tudung tiga segi yang biasa tu.Kini budak perempuan itu sudah berubah dari aspek pemakaian dan adab pergaulannya setelah dia dihantar kesekolah pondok yang jauh dari daerah tempat tinggalnya.Setelah keluar dari sekolah tersebut beliau melihatkan perubahan yang drastik..tetapi di sebalik perubahan pemakaiannya ramai yang mempersoalkannya iaitu:




Disekolah dulunya:
Cikgu 1  : wow ira (bukan nama sebenar) besar gila tudungmu (sambil gelak )
Ira          :  aish tiada la cikgu ne tudung saya waktu sekolah  agama

Cikgu 2 : Subahanaullah ira cikgu pikir tadi ustaza baru rupanya engkau. Sekarang buat apa sudah? (menggunakan logat(bahasa percakapan terengganu )
Ira        :  hehehehe (senyum malu) alhamdulillah cikgu saya sekarang menuntuk di sekolah pondok

kini berkumpul bersama saudara mara yang datang kerumah setelah lama tidak berjumpa (suasana hari raya)
Sepupu P :  wah ira pa dah jadi sama kau ni..perubahan drastis..pakai tudung labuh tidak panas ka..cam rimas je
Ira           : hehehe (senyum malu ) eh tidak lah..alhamdulillah sekarang saya sudah berubah setelah menuntut ilmu agama di sekolah pondok baru-baru ne.

Dirumah saudara:
Abang ipar : waina ira kalau begitulah besar tudung mu..bagus kaw pakai telekung satu kali..jimat kain
Ira              : (ayat mengelak) dah apalah tu telekung tu tiada kick(style) la..bagus lagi pakai tudung labuh ne ada macam-macam warna..cantik lagi..(senyum mengelak sakit hati )..

itu lah cabaran untuk seseorang berubah..ramai sekali orang mempertikaikan terhadap pakaian seorang ustazah remajah dengan pakaian sebenar yang harus di pakai oleh seorang remajah mengikut trend barat zaman sekarang..walauapapun wanita itu kuat dengan azamnya agar terus memakai pakaian tersebut..