Friday, 30 August 2013

Majlis Malam Merdeka Raya

erm sebenarnya, malas teramat nak pergi majlis tu. Malas sebab memenatkan hanya buang masa nak pergi, datang pun sekadar dengan taklimat merdeka dan makan-makan jak. Ahad pula ada exam MQA. Penat doh. Dah la isnin tu pula kena pergi ladang. Tiap hari isnin mesti sakit malam tu hingga hari selasa sebab cuaca panas sampai demam malam tu. Penat tak tahan.

Boleh juga tidak datang majlis tu, tapi takkan sanggup duduk dalam bilik sorang-sorang. Dah lahsekarang ne asrama perempuan dengan asrama lelaki heboh pasal pocong dengan kena rasuk. Tak sanggup aku tinggal dalam bilik soang-sorang. Lebih baik aku p jak la event tu.

Mala ne kena pakai baju raya..hehehe malam ne guna baju raya warna ungu..

Thursday, 29 August 2013

Ini Ujian bukannya Musibah

Aku yakin ini semua ujian

Dulu,
zaman sekolah menengah dulu, aku punya rakan yang ramai,
pergi sana sini mesti ada kawan, hidup ni sentiasa ada kawan
tidak pernah terasa sunyi, namun,

Kini,
hidup di IPT (kolej) pergi kelas sendri-sendiri, sebab tak semua kawan
dalam kelas MQA satu kumpulan dengan aku untuk kelas MATH
ada hari, kelas aku penuh dan padat, dan ada hari kawan-kawan yang
lain kelas tiada, kalau ada pun mesti lain bangunan,

Disini aku mesti bergerak sendiri, mencari maklumat sendiri,
mencari kawan sendiri, semua itu aku lakukan sendiri
sebab kawan-kawan yang lain punya aktiviti berbeza

Berjalan di kawasan kolej yang besar ni sendiri, membuatku rasa sunyi,
sebab aku tidak pernah rasa sesunyi ini,
tetapi aku letak dalam hati dan fikiran aku,
mungkin ini adalah salah satu nikmat yang Allah tarik/ ambil
dari hidupku, Allah tarik bukan sebab apa, sebabnya adalah 
Allah ingin uji kita..

Namun aku syukuri nikmat yang ada, sebab kelak nanti pasti nikmat 
yang Allah tarik itu menjadi manis,

Wednesday, 21 August 2013

Melaka : Bandar Hilir

Jalan-jalan di sekitar bandaraya Melaka

Tarikh : 18/08/2013

Masa : 8.45 pagi - 6.45 petang

Pengangkutan : Maraliner & Panorama Melaka

Ahli : Min, Shat, Fath, Aisyah, Tasha, Ira


















***tunggu sambungan gambar ane, malas nak upload





Sakit Lengan Jagung

Hehehe hari selasa kemarin, turun ladang buat batas, sebab waktu hari isnin ttak sempat nak buat batas.
kerjasama dengan kawan-kawan buat batas,
penat juga buat batas ne, bila malam balik hostel baru terasa
pergelangan tangan sakit nak taip mesej pon tidak larat

Sakit yang tak dapat di tahan, akhirnya malam tu saya awal tidur
hehehe, ini baru permulaan belum lagi dalam usaha menjaga tanaman.
tunggu dan lihat lepas ne apa pula yang sakit kan..

Kau macam "pungkok ayam" bah

Hari isnin jadual pukul 4.00-7.00 petang jadual klas ladang..Apa lagi hari isnin memang hari sakit tau deman panas buat semua pelajar sains pertanian ne..Minggu ne start buat batas, batas tu kena siap sebelum minggu depan.. Sebab minggu depan lect nak tengok batas sorang satu. Minggu depan pula dah mua nak tanam bijih benih. Tanaman yang di usahakan adalah Jagung.

Dalam En.Nas bagi taklimat tu, ada pula seorang perempuan ne dengan geng-geng dia buadak lelaki pompuan ne buat aku sakit hati hingga ke hari ini. Benci tengok la budak trip hebat tapi otak macam "pungkok ayam" jak aku tengok. Dalam siok bercerita dengan kawan-kawan, perempuan ne panggil geng-geng dia suruh tengok aku, bila dah tengok aku gelak macam nak minta kasuk saiz 9.. Benci la meluat gila tengok budak tu kalau limpas depan mata aku.

Dia ingat dia budak bandar trusla macam taik-taik jak perangai sakit hati aku tengok gaya  dia macam pungkok ayam jak..Dia bangga dengan gaya dia yang sombong nak mapus tu, menyampah ku tengok.

Friday, 16 August 2013

Maaf Mak

Tadi mak call, tanya ira kenapa dah lama tak call, merajuk kah..hahahaha tidak perasan pula rupannya dah seminggu tidak call mak. Dulu sebelum sibuk, seminggu boleh kata 5kali call mak. Tapi sekarang dah musim exam untuk test 1, sibuk sikit, kalau ada masa ira gunakan untuk tidur.

Mulai hari ini, ira letak dalam otak sibuk macam mana pon, ira akan usaha call mak. Dulu sebelum sibuk dengan kerja di kolej, ira mulut memang becok, semua hal ira nak kongsi dengan mak, tapi sejak sibuk ne, ira dah kurang cakap...biasalah..

Thursday, 15 August 2013

Capital Z

Dia yang aku kenali sebagai jejaka Capital Z...perkenalan bermula dari sebuah laman sosial..
Peribadi lelaki tersebut berusia 27 tahun, asal Johor, kini melanjutkan pelajaran di  Balarat University, Melbourne, Australia, peringkat Master tahun ke-2 dalam jurusan Town Planing.. Mamat ne otak dia agak ting tong banyak, bukan ting tong sikit.

Bercerita mengenai pengalamannya yang kini menuntut di negara bukan Islam memiliki banyak cabaran. Mamat ne juga bukanlah seorang lelaki yang kuat iman. Pengakuannya juga, dia kini tidak mempunyai kekasih hati sebab dia takut akan mengulangi zaman kegelapan yang pernah dilakukannya sewaktu menuntut di UK. Dia seseorang yang mudah terpengaruh dengan godaan dunia. Sejarah hitam itu, pernah berlaku sewaktu dia menuntut di UK ketika melanjutkan pelajaran di perinkat Ijazah. Atas dasar suka sama, akhirnya mereka tercundang.

Kini dia mula menyesal dengan perbuatan yang pernah dia lakukan dahulu. Apa pun atas pengakuan lelaki tersebut sempat juga terkejut, bukan apa, dengan mudahnya dia meluahkan aibnya sendiri kepada saya. Tapi saya tidak menghukumnya, sekadar memberi nasihat. Orang ne kalau dah buat salah kita jangan tuding jari atau hina dia, jadia seseorang yang boleh membantu bangkit mulakan hidup. Dulu biarlah berlalu, jadi peringatan. Beri semangat untuk bangkit.

Apa-apa pon semoga dia mampu melawan godaan dunia di bumi Australia...

Monday, 12 August 2013

Pahang, Cerita Raya 2013

Raya dan terus raya lagi..raya di semenanjung kurang meriah sikit mungkin sebab keluarga akak ipar saya kecil jak...Tahun neraya d Pahang..hemmm raya macam biasa jak..cuma yang bagusnya dapat lah juga kan tengok Pahang...Pahang bagi aku memang menajubkan. Besar gila...nama jak pekan tapi besar Pekan bukan main lagi mengalahkan Bandar Tawau jak.

Raya cuti sminggu balik Pahang tanggal 04/08/2013..datang hostel 12/08/2013..selama cuti masa saya habiskan dengan baca NOVEL...meruntuh jiwa baca novel..

Masa untuk balik kampung..

Friday, 2 August 2013

Sebenarnya nak post pasal Kolej dahulu..sebelum post SALAM PEERANTAU..tapi tidak apalah bukannya terlambat pon..

Sekarang saya melanjutkan pelajaran d KRISM dalam jurusan Dip. Sains Pertanian..belajar sini banyak juga lah dugaanya..terutamanya macam saya yang sudah terbiasa hidup punya kawan ramai..sana sini mesti ada kawan.tapi bila dekat sini....semua hal kena buat seni...

Tapi ira dah dapat kawan ne pon kawan dalas klas MQA...ira rapat pon dekat dorg sebab kerja kumpulan..hari itu..kawan semua ada kelas..saya pula datang kolej awal..saya terpaksa call seorang kawan lelaki ni..nasib baik lah dorg baik..kalau tidak memang jadi tunggul la tiada kawan di kolej.....


bersambung...........