Wednesday, 24 October 2012

Adam Dan Hawa


Hem peningnya kepala hari ini…sehari suntuk tak tidur
Terbuai oleh ayat adam mukhriz…baca novel Adam Dan Hawa
Membuatku lupa dunia…serius saya cakap saya tergoda dek layanan adam terhadap isterinya..adam sungguh romantis orangnya…so sweet gila..baca novel dengan watak adam mukhriz ( Aaron Aziz )

Sesiapa saja yang baca novel ne hemmmm tipulah kalau tiada perempuan yang tergoda…
Sapa yang tak nak lelaki begitu…setia dan taat menanti kepulangan seorang isteri
Menanti bukan setakat 2 atau 3 bulan…tapi adam setia menanti Ain selama 8 tahun tu
Betul-betul kali ne ujian hidup…baca novel dari pagi sampai tak ingat dunia ternyata sudah jam 5 subuh pagi esoknya…tu pun sedar bila dengar azan..makan pun boleh lupa..dari pagi kemarin hingga pagi hari ne perut langsung tak terisi ..sapa yang keluar masuk bilik ne pon saya tak ingat..apa orang sekeliling cakap pon saya tak taw apa jawapan yang saya bagi dekat mereka…ish ish ish ne penangan novel la ne…

Sepertinya aku tidak percaya bahawa aku boleh lupa dunia bila baca novel…
Semua hal aku lupa dari aspek makan sampailah tidur…haaa ne akibatnya bila sehari suntuk berjaga esoknya mengantuk gila lepastu pening la pula..
Aku bukannya seorang kaki baca novel pon…dan aku tidak percaya pada diriku bahawa aku boleh habiskan satu buku yang tebal tu satu hari sahaja…

Dulu aku bukanlah jenis yang suka baca novel…jangankan baca…sentuh pun tak pernah…aku bernekad dulu aku takkan sama sekali akan sentuh novel..tak de guna baca buku yang tak beri manfaat kepada diriku..tapi last2 aku jua yang termakan diri..
Nampak novel sahaja terpaksa tahan hati sebab tahun ne belum khatam buku tingkatan  6 lagi…2 minggu la sebelum stpm aku masih lagi sempat baca novel…huhuhu

Aku mula baca novel sejak mula bercuti di Labuan tahun 2011 iaitu tahun lalu..bercuti selama sebulan..bila bosan kat umah rasa terperap jak dalam bilik tak tahu nak buat apa…lalu aku ternampak dua buah novel hasil tulisan aisyah sofea..apa lagi daripada buang masa lebih baik aku baca buku..tidak la bosan asyik terperap dalam bilik saja kan..hemmmm mula dari situlah la aku mula falling in love dengan novel..sisa di labuan tinggal 1 minggu sahaja lagi…dua buah novel aku boleh khatam 10 kali satu novel…aku sepertinya tidak percaya…tapi itulah lumrah…akhirnya jari-jari ku ini dapat juga menyentuh yang namanya NOVEL…

Adam Mukhriz tetap jadi lelaki pilihan hati para wanita kat luar..serius saya cakap saya juga turut terpesona dengan gambaran dirinya..semua lelaki bagiku..tiada yang dapat menandingi dirinya…hehehe jika nak pikat hati wanita kat luar sana jadilah seperti adam Mukhriz…semua ciri-ciri lelaki yang ada pada dirinya yang wanita inginkan ada padanya…

“Do you know how much I love you today?” by Adam Mukhriz

SEBELUM ENGKAU MENJADIKAN DI ISTIMEWA


Buat apa bercinta andai diri tidak tertanam perasaan saling percaya terhadap pasangan.. jika di otak itu hanya tertanam semua fikiran buruk terhadap pasangan
Lebih baik putuskan sahaj hubungan tersebut jika percintaan tersebut hanya menyakitkan dua belah pihak..keburukan yang dipikir menyebabkan semua perkara betul terkubur dan hanya tingal baying-bayangan was-was terhadap pasangan…lepaskanlah andai hanya menyakiti terbanglah bebas seperti mana kamu dahulu belum mengenali si dia..

Andai dalam hati itu hanya ada firasat buruk, cemburu dan dengki terhadap pasangan lebih baik bawa haluan masing-masing, sebelum benda ne belum terjadi cuba fikir sejenak hubungan korang…muhasabah diri kerana tiada istilah terlambat

…………………………………………………………………………………………

Sebelum engkau menjadikan dia seorang yang istimewa dalam hidupmu
Semua perkara, semua aspek yang baik tentang dirinya telah kau Nampak tapi itu sebelum engkau menjadikan dia seorang kumbang atau bunga yang begitu indah dalam hatimu..
Engkau tidak pernah sedikit pun menanam firasat dan fikiran yang jelek tau buruk tentang dirinya.. ITU SEBELUM ENGKAU MENJADIKAN DI ISTIMEWA

Sebelum engkau menjadikan dia istimewa dalam hidupmu sudah tentu pelbagai penyelidikan, penerokaan dan penjelajahan tentang dirinya telah engkau lakukan semampumu

Oleh itu, kerana kepercayaan yang begitu tinggi kau berikan padanya, engkau percaya dialah bunga atau kumbang yang terbaik berbanding yang lain berbanding yang beribu-ribu berbaris dibelakangmu. Engkau bersedia meletakkan, memaku, mengam si dia hanya seorang sahaja yang patut berada dalam hatimu. Engkau yakin dan percaya dialah yang terbaik. Percaya tidak akan pernah membuatmu kecewa atau si dia menggores hatimu dengan pisau yang tajam kelak apabila engkau sudah melamarnya untuk bersedia mengjadi kekasih dan pasangan hidupmu…

NAMUN!!!!!!!!!!!!!!

Mengapa setelah kamu berdua bersetujuh untuk sehidup semati,
Bersetujuh mengharungi suka dan duka hidup berdua
Timbul rasa tidak percaya terhadap pasangan
Mengapa suka menuduh pasanganmu, tenpa membuat penyelidikan terlebih dahulu tentang apa yang kau dengar

Mengapa engkau ingin membuat pertelingkahan, andai itu engkau tahu ianya menyakitkan hatimu sahaja..
Perasaan cemburu dan waksangka itu membuatkan hubungan kamu berdua menjadi renggan
Perasaan tidak percaya terhadap pasangan itu yang engkau fikirkan..
Sedangkan sebelum engkau menjadikan dia yang teristimewa dalam hatimu, engkau begitu percaya terhadap dirinya, bahawa satu hari nanti dia tidak akan menyakitimu..
Percayalah terhadap pasanganmu
Mustahil dia mengambilmu sebagai pasangan hidup andai dia tidak mempercayai dirimu
Jagalah hati pasanganmu
Kerana, dia menaruh kepercayaan yang tinggi terhadap dirimu untuk tidak akan pernah menyakitinya
Bahkan dia menjadikanmu sebagai pasangan hidup yang sedia memberikan kasih saying yang tidak dia mungkin dapat dari mana-mana manusia..
Khabarkanlah padanya khabar-khabar yang baik…kerana itu akan membuat hati pasagan lebih sejuk dan kasih saying serta perasaan rindunya terhadapmu semakin bertambah
Kerana dia tahu hanya engkau sahaja yang memahaminya dan begitu romantic dalam hubungan kamu..

JANGAN sesekali memberikan khabar yang tidak betul ke telinga pasangan kerana itu tiada faedahnya malahan hanya membuat hubungan kamu semakin renggan..Tetapi jika itu semua telah engkau hindarkan dari dirimu namun akhirnya hubungan kamu harus berakhir dengan tangisan atau bunuh diri di kamar mandi, sekolah, taman permainan ingatlah itu bererti hubunganmu dengan Maha Pencipta terlalu jauh…periksa kembali hubunganmu dengan Allah swt, Janganlah kamu mencintai yang lain melebihi engkau mencintai Tuhanmu…jangan hairan jika hubunganmu semakin hari semakin retak jika hidupmu semakin jauh dari Yang Maha Esa..jika ingin kebahagian dunia dan akhirat..engkau perlu Mencintai Allah melebihi engkau mencintai selain dari-Nya….Selami Jiwa Rawat Rohani..

Sunday, 14 October 2012

Adam Mukhriz


Dapat mengucap ne tengok Aaron Aziz berlakon dalam drama Adam Dan Hawa menyebabkan hatiku tergugat dengan ketampanannya, kelembutannya, senyumannya dan ketabahannya sebagai seorang lelaki.. :)

 

Adam Mukhriz yang berperwatakan playboy iaitu berkerja sebagai seorang juruterbang..kini setelah bergelar suami kepada Ain Hawani Am begitu taap kepada isterinya…dia telah meninggalkan segala tabiat buruknya sewaktu bujang..agama menjadi pengangan hidupnya..hanya seorang hawa sahaja yang ada dalam hatinya iaitu Ain..

 

8 tahun Am ditinggalkan oleh Ain..tetapi Am masih setia menantikan kehadiran Ain yang akan mengaku bahawa Am adalah suaminya..

Hemmmm gentelnya adam..so sweet (jejaka idaman ne)

Bagaimana pun melihat adam berlakon dia telah mencuri hatiku…(hehehe jiwangnya)

Namun yang bestnya lagi Am dan Ain dipertemukan di kota suci Mekah..(so sweet …cutenya) Am dan Ain berjalan bersama-sama
 
Am ingin memperpanjangkan lagi cerita dan ingin mengetahui khabar Ain…tapi entah bagaimana tetiba Ain marah dan ingin kembali semula ke maktab dengan cepat..( cian adam)

 Tapi entah bagaimana aku begitu menyukai seseorang lelaki yang sudah 5 tahun ku pendam perasaan ini

Tapi yang anehnya, aku menyukainya tapi untuk kearah yang lebih lanjut iaitu bercouple taw khawin bukan itu yang aku inginkan dalam hidupku..

 

Dan aku berdoa agar kami tidak dijodohkan

Aku sendiri tidak memahami hatiku ini???!@#$%^&*()U^%$@WER

Melihat komen di FB dia mengaku yang dirinya masih BUJANG hatiku mula berbunga-bunga

Bagaikan dirinya menantikan kehadiranku…pelikkan

 

Aku menganggapnya sebagai pembakar semangatku, pemberi motivasi untuk aku bangkit dan sentiasa berfikir di luar kotak…

Kehadirannya dalam fikiranku menyebabkan hatiku ini tada ruang buat lelaki lain..

(tapi kalau adam mukhriz …hati saya tiba-tiba terbuka ne hehehehe)

 

Tapi apa-apa pun urusan cinta aku ingin belakangkan selaku dunia belum aku jelajah dan terokai..(jum terokai negeri sabah)

Impian utama ku adalah aku nak mendaki gunung kinabalu…ada rezki lebih nak gi umrah (ceh cam drama adam dan hawa ne) lepastu baru la p Italy dan Sepanyol….

 

Besar ne angan-angan…hehehe

Tuesday, 9 October 2012

Harus Tabah


Sejak kebelakangan ini hidup asyik strees jak ne…makin hari makin tekanan saya dibuatnya…sehinggakan saya sendiri tidak paham apakah benar inilah diriku yang sebenarnya?

Aku sendiri pun tidak tahu…

 

Seajak 2 minggu kebelakangan ini rumah asyik sibuk jak sebab mak (mak cik) nak naik haji dah tanggal 07/10/2012 ne dia bertolak sudah

Jadi rumah tak henti-henti orang datang

Apatah lagi selama 2 minggu ne rumah ne riuh rendah dengan suara orang-orang bercerita…bercerita cam dekat rumah sebelah jak…kuat sangat sampai terdengar p bilik saya belajar..bilik tempat saya belajar ne biasa tiada suara yang boleh kedengaran..

Dan apabila selama 2 minggu ne tidak dapat belajar..diri rasa tekanan la jua di buatnya..

Mana lagi tinggal 27 hari lagi nak exam besar sudah..

 

Hari ne genap 27 hari lagi exam mau mula sudah

15/10/2012 ne speaking

19/11/2012 ne pila start paper pertama  saya kertas PAM 2

Risau betul mana lagi banyak bab yang saya belum kuasai tau khatam khususnya Sejarah Asia ne dan geografi fizikal…tu yang buat saya lebih stress tu..

 

Dekat-dekat saya duk exam ne…pelbagai suara-suara burung saya dengar yang sampai ketelingga saya lalu di simpan di hati..

Disebabkan saya stress semua teguran yang datang dalam diri saya hari ini tidak dapat saya terima dengan baik dan fikir dengar waras..makin orang tegur makin saya makan hati …

Saya tidak dapat terima semua teguran orang itu..

Kenapa harus tegur dan komen saya dalam keadaan saya yang tengah tekanan begini ne..$@^%*^*(&(_&%*&(_*)_*+)

 

Ada suara yang mengata kepada ibu bahwa…saya ini dalam saya tidak sedari ternyata saya sudah pandai melawan cakap kak n abang saya…

 

Tandas dan dalam selimut merupakan tempat saya mengalirkan air mata…tempat saya menangis yang tidak ada seorang pun lihat…

Segala sakit hati saya..saya keluarkan melalui air mata..saya berazam mulai hari ini saya tidak akan meluahkan perasaan dan masalah saya lagi kepada keluarga saya…namun hanya abang haikal sahaja yang kini saya percayai..iaitu dari dulu hingga kini..

 

Namun sekarang dia lagi praktikal…jadi dia sibuk lagi apatah lagi dia sekarang belajar di Jordan Universiti Science and Technology (JUST)…skype, ym dan fb sahaja penhubung kami…dia sudah 6 tahun belajar di sana rindu dengan dia apabila pelbagai cerita ingin saya kongsikan dengannya…hanya dia tempat saya meluahkan perasaan..hanya dia yang sering melihat saya menangis dan tertawa..namun dia selalu berpesan saya harus banyak sabar…nanti hidup di luar lebih parah daripada apa yang saya rasakan hari ini..semua masalah yang saya hadapi ini membuat saya untuk lebih dewasa…dia yang selalu memberikan saya pendapat dan nasihat…serius saya rindukan abang kesayangan saya…abang haikal kalau baca blog ira ne  jan nangis ya…kalau ada masa sudah jan lupa skype ira…I luv u everytime

 

Doa + usaha + tawakkal = menguatkan semangat saya..

SaHaBaT Selamanya.....





 
 
Rindunya pula dengan sahabat-sahabat dulu…

Sejak tingkatan 5 lagi kami bersahabat rapat seramai 9 orang iaitu Basiri, Kifli, Azri, Mina, Merlyn, Ira, Ezan, Dino dan Cyzura…kemana-mana sahaja pasti bersama unpama belangkas…hehehe

 

 



Kenangan yang tidak dapat kami lupakan apabila bertemu semula ialah apabila ada aktiviti kokurikulum di sekolah iaitu pada hari sabtu hemmmm seperti biasa lah jam 9 pagi lagi tu habis perjumpaan unit-unit kokum sahaja perancangan seperti biasa lah naik bukit TENGKORAK hehehe…sebelum naik p bukit tu cari kawan kumpul depan gate sekolah supaya pakat naik ramai-ramai hehehe…rindunya…

 




Yang parahnya lagi waktu itu dari kabogan p bukit Tengkorak seawall pukul 10 pagi begitu kami jalan kaki..dahsyat kan…cuba bayangkan jauhnya tu kami boleh kami jalan..

Maklumlah time tu zaman kegelapan kami cadang mahu sip bajet (kedekutnya 50 sen pon tidak boleh korbankan ka) dah la time naik bukit time tu tiada lagi tangga masih lagi keadaan betul-betul seperti forest tuk penggembaraan.

 

Hemmmmmmm setiap masa kami habiskan dengan aktivi yang berfaedah…asal jak habis exam terus bah esoknya tau petang tu p mandi laut di Mayuki tempat fav kami…yang penting pergi time lepas exam sama ada hari khamis taw hari jumaat sahaja sebab kurang orang…jadi kalau kurang orang tempat tu seperti kami yang berkuasa hehehe…

 

Yang paling saya bangga pada diri saya apabila berjumpa dengan sahabat-sahabat lama saya ialah mereka sentiasa cakap

“saya ne tidak pernah berubah dari dulu masih sahaja nakal seperti dahulu yang berubahnya ialah jerawat dah timbul…hehehe”

 

Memang itu yang saya ingin iaitu menjadi diri sendiri walaupun jarang berhubung…namun saya masih lagi menjalinkan hubungan dengan keluarga Mina, Dan Merlyn walaupun mereka ada di KK…sebab saya saying sahabat dan keluarga sahabat saya…

 

“serius saya cakap saya betul-betul rindu dengan bestfriend forever saya…

Mina, Merlyn, sekarang di KK lagi kerja,

 Basiri pula ada di Tawau , kerja juga

Cyzura kini di Cheras sambung belajar

Kifli di SMK Bugaya

Dino hemmm ne ratu rumah..

Azry, Ezan dan Ira sentiasa bersama… :)…


 

Ana uhibbuki fillah :)


 

Dengar cerita dari sahabat…ternyata selama Ira bersahabat dengannya, Mila tidak jujur dalam persahabatan mereka, Mila ternyata hanya memanfaatkan Ira sahaja, Mila bukan sahaja cemburu terhada ira tetapi dia juga amat benci dengan ira…

Apabila perkara tersebut diketahui ira…hatinya sakit sekali namun dia tetap sabar kerana memang itulah lumrah bersahabat tiada manusia yang sempurna..namum ira tidak pernah sama sekali membenci mila malah tetap menganggap mila sebagai sahabatnya..tiada satu pun keburukan mila yang dikeluarkan ira..agar sahbat lain membenci mile…

 

CERITA BERMULA….

 

Sejak pertama kali melihat andy mila meminta ira untuk menyelidik siapa sebenarnya lelaki yang bernama Andy Roxas ini..

Mila was-was sama ada andy ini orang KK ataupun bukan..

Oleh kerana kekuatan hati mila yang mengetakan bahawa andy ini bukan orang KK..dia meminta pertolongan dari Ira untuk menyelidik siapa sebenarnya andy dan dia sebenarnya orang mana…

 

Ira menyetujui cadangan mila bahawa dia akan membentu mila untuk mengetahui siapa sebenarnya c andy itu..ira setuju sahaja kerana dia hanya ingin melihat sahabatnya itu sentiasa gembira..

Selidik punya selidik ira dipahamkan bahawa andy ini adalah orang Tawau..hal ini kerana ira cuba membuka dan menyelongkar hubungan kekeluargaan andy di FB..

Dia mendapati bahawa semua orang yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan andy semuanya mendapat pendidikan dari SMK Merotai Besar, Tawau..

 

Mengikut dalam perancangan, Mila dan ira bercadang selepas STPM ingin cuba berkerja di KK..lalu ira tetap menyetujuinya..

Satu hari perancangan selepas sekolah untuk bekerja di KK itu tidak jadi la pula

Mila mula berubah fikiran…dia pula ingin bekerja di Tawau dangan alas an ibunya tidak membenarkannya pergi KK..

Tetapi ira tetap mengiyakan perkara tersebut kerana dia ahu ini semua pasti ada sangkut pautnya dengan tempet tinggal andy

 

“Kenapa jika seseorang itu lagi FALLING IN LOVE hamper 100% fikirannya boleh berubah secara drastic hanya kerana untuk menarik perhatian pujaan hatinya…entahlah terkadang aku suka berfikir melalui apa yang aku pelajari di sekolah agama dulu iaitu berlandaskan al-quran dan hadis…

Namun aku tidak dapat berfikir berlandaskan pemikiran orang yang sedang dilamun cinta..aku juga tidak boleh menghambat seseorang kerana melakukan maksiat kerana setiap orang pasti mempunyai pemikiran yang berbeza…akan tetapi

Aku tetap berpegang bahawa (orang bijak,orang yang berfikir menggunakan akal,bukannya menggunakan nafsu)…”

 

“setiap kali mempersoalkan tentang cinta…aku sering sakit hati sendiri terhadap wanita terutamanya remaja hari ini…Aku paling sakit hati bila seseorang perempuan berbicara tentang cinta sedangkan dia berada dalam situasanya yang sama..”

 

“Sseorang sahabat sentiasa mengadu tentang sikap boyfriendnya yang saling menduakan cintanya..”

 

“benci bah aku dengan c dia (BF) tu..tidak cukup kah aku ne seorang jadi GFnya”

 

“kau putuskanlah…apa susah…kau tengok aku ne single..relaks jak tiada dipikir..yang dipikir ne pelajaran saja”

 

“na rang belum kau rasa apa yang ku rasa…sakit kok ne bercinta rang”

 

“na bah jan la kau bercinta”

 

‘uina tidak boleh…aku ne rasa susah hidupku tanpa kehadirannya…umpama dunia ne gelap ku rasa”

 

Emm tengok tu minta pendapat..bila dibagi pendapat melawan pula…yang ada aku sendiri gores pisau p hati sendiri”

Oleh itu bila aku berbahas dengan seseorang ne…da dia sentiasa menentang ayat al-quran dan hadis aku sentiasa jua bah mengalah kerana fikirkan aku sentiasa mengalah kerana dalam fikiran ku terlintas kata-kata dari Imam Shafie iaitu

 

 

Saturday, 6 October 2012

Tadi buka FB Nampak group UNIC post psal "Assalamu'alaikum, dah baca mathurat pagi ni?... jom baca....'' tetiba jak ingat trus ngan skul pondok bacan al-mathurat merupakan baccan wajib sebelum tido malam dan sebelum p kelas pagi... rindu juga dengan kehidupan di sekolah pondok walaupun saya sudah tidak lagi bergelar pelajar pondok hai ini... Serius saya rindu ayah tasir...ustaz2 warden yang sporting dan akhwat semua... I luv Madrasah Darul Hidayah, Sungai Imam, Merotai, Tawau... ada rezki pasti jumpa...Ilaliqo Maassalama
Hari ne kami semua mahu P pulau…yang bestnya tu semua friend ikut…10 orang tapi yang slec nya ne..satu orang plak tiada iaitu hajjah…ne semua sebab kes gaduh la ne sampaikan tidak sudah sporting dengan acara yang kami susun…

Kawin ???

Pelajaran kemarin…hari Jumaat bersama kelas Cg, Aluan (Geografi Manusia) (my fav tech n subjeck) Biasa la cg kalau dah Nampak plajar yang maw tumbang sudah hemm mula la tu oprasinya Biasanya yang dikerjakan oleh cg aluan ne kawan sebelah saya iaitu Ejan my bff sejak form 1 lagi Dia kalau masa cg. Aluan tidak sah kalau tidak di kasih kena dengan lelaki..lelaki tu Fraid kawan sebelah duduk saya juga tapi meja berjarak jua la…dorang du ne memang selalu di kerjakan terutamanya bab-bab kawin ne…hemmm kesian memang cg. Aluan kasih kelentong dorang…sampaikan muka Farid merah membara cam udang baru di goring tu bah… Kena-punya kena…aku plak yang di puck leh cg…ishhhh tahu la bab-bab ne aq tidak penah piker tiba-tiba plak ku d Tanya bab kawin… Cg : ha Sahairah betulkan kaw maw kawin sdh…maw kawin cepatkan.. Aina soalan maut…semua mata tertuju padaku…mengangguk jak la..daripada d tambah-tambah cerita nanti..tapi saya tetap suka cg aluan sebab subjek dia ajar my fav subjeck.. p/s : cintai alam sekitar kita

Wednesday, 3 October 2012

Cinta Fatamorgana


Ternyata mila mula tidak paham dengan istilah yang disampaikan oleh ema iaitu berkaiatan dengan kata “Tutup Buku Andy”

Mila beranggapan bahawa ema jeles dengan cinta mila terhadap andy…mila beranggapan bahawa andy dan ema ada hubungan khusus dibelakangnya(couple) Itu tanpa pengetahuannya.

Oleh itu,ema meminta bahawa mila harus tutup buku tentang hidup andy..jangan pernah lagi menyebut atau membayangkan soal “andy roxas”..

Ema meminta mila tutup buku andy kerana dia tidak ingin elihat mila yang hidup bertepuk sebelah tangan sebab nanti kaccewa bah..ema takut satu hari nanti mila kecewa jika mendapat tahu bahawa andy sudah berpunya/bertunang/suami orang kerana mila kini hanyalah seorang pelajar sekolah yang tidak ada apa-apa lagi…masih mentah orang kata…

Kerana menurut cerita ira…ketika dia sedang solat di ruang solat Sg, dia melihat ramai jururawat hospital yang masih muda-muda lagi dan cantik dari dirinya..mustahil c andy langsung tidak tersangkut salah seorang dari mereka…

Oleh itu, ema tidak ingin melihat mila terluka nanti ema ingin bahawa mila harus melupakan andy agar satu hari nanti tidaklah dia bunuh diri…(hehe ganasnya ayat) hal ini kerana ema begitu saying sekali dengan mila iaitu sepupu @ sahabatnya..


TUTUP BUKU ANDY kata-kata tersebut yang diluahkan oleh ema menyebabkan hubungan mila kini tidak sehangat yang dahulunya…sebelum perdamaian berlaku apabila saling bertembung umpanya ingin meletupkan bom nuclear kearah masing-masing…Disebabkan hubungan 2 sahabat yang kian renggan ini kami sebagai sahabatnya prihatin terhadap masalah mereka dan membawa mereka agar duduk di meja ira berbincang cara untuk menyelesaikan masalah yang tidak diketahui andy…(itching la bah)
Namun dalam penyelesaian masalah tersebut terjadinya PENIPUAN!!!!!?????

Haaaaa penipuan :0

Apakah benar adanya penipuan!!! :0 (awas mulut tu tutup nanti nyamuk masuk)

Siapakah yang menipu dalam soal ini???

Hehehe…makin seru ne..jum kita selongkar…PANAS (cam plak melodi)


Ema bertanya kepada mila apakah benar dia sudah tidak lagi menyukai”CINTA” andy…dan apakah dia sudah melupakan andy???

Mila terus menjawab semua persoalan yang diajukan ema padanya…memang benar dia tidak lagi suka dengan andy sejak kali kedua dia dating dental…dan sejak dya hantar mesej melalui inbox F bandy yang tidak mendapat balasan..

Tetapi sebelum itu dia berkata kepada kami bahawa dia hanya sekadar suka-suka sahaja menyukainya…tetapi apa yang diucapkannya itu tidak sama seperti apa yang dia katakana dan dia luahkan kepada azry,eja,ira,ejan,sima,zida,jannah n farah..dari situlah kami pendengar setia mereka mengecam ada yang berlakunya penipuan…


Sebab mila berkata kepada sahabat-sahabat lain bahawa dia pernah meminta doa jodoh daripada ira iaitu atas tujuan sebagai petunjuk…sehinggakan solat istikarah jua dilakukan olehnya agar dia dan andy disatukan…disitulah menunjukkan bahawa mila telah menipu dalam soal perbincangan ini..


Bincang punya bincang pelbagai kebenaran tetapi penipuan lebih tinggi telah terjadi…Diakhir cerita mereka menitiskan air mata dan menyesali perbuatan mereka masing-masing…hanya kerana orang yang mereka minati menyebabkan hubungan mereka menjadi renggan disebabkan perasaan cemburu yang melampau..


Disini kami langsung tidak membela sesiapa pun kerana kami sudah tahu dari awal siapa yang sepatutnya salah dalam hal ini…Kami hanya simpati terhadap c andy iaitu assisten kesayangan mila dan ema (ira tiada peraan sebab ada orang lain dia minat tu, sima minat dr.tai) kerana tajuk utama untuk dipersoalkan di hadapan mahkamah syariah sekolah…( ceh cam kes rumahtangga pula)


Emmm jika andy tahu apa yang terjadi agak-agaknya apalah yang dia tengah fikirkan ya..tapi jan risau ya ANDY ROXAS kami tahu kaw seorang yang BAIK HATI kami hanya simpati terhadapmu kerana kau tidak tahu apa-apa tetapi tetiba pula menjadi tajuk utama dalam kes ini


Sepat bermain difikiran saya ketika c andy lagi hangat dalam isu ini kerana hamper setiap hari cerita mila hanya berkisarkan andy…sebenarnya apa hebatnya c andy sehingga mampu membuat mila gila baying terhadapnya?

Hensem sangat ka c lelaki bjambang ne..bukan jak tu…pendek laik tu?

Hensem sampai mengalahkan kumpulan CN BLUE ka/

Memangnya mila sudah kenal lama kah dengan dia?

Mana tahu c andy sudah ada gf/tuning taw ISTERI? (boleh bunuh diri mila kalau tahu dia suami orang)

Kepada pembaca bayangkanlah seperti apa c andy ne sampai membuat sahabat saya ini gila baying..


Beberapa persoalan diatas saya ajukan kepada abang saya..kami hidup berjauhan jadi skype n facebook sahaja menjadi tempat perhubungan..tapi maklumlah abang saya ne ustaz,,,jawapannya macam ne..:dia berkata jangan mengagungkan manusia melebihi tuganmu menunjukkan bahawa tahap keimananmu adalah rendah…jangan membayangkan dirinya kerana itu mengundang zina hati, lidah,mata dan telingga dan paling teruk ialah zina kemaluan mu…

Oleh iu, jika kita mencintai seseorang atau jatuh hati pada seseorang tahan nafsu tu L caranya banyakkkan doa dan dzikir…boleh jua amalkan doa jodoh sebagai petunjukkan hehehe,,,


Maklumlah saya belum dewasa untuk mengenal eti cinta sebegini..yang penting setiap masalah ada jalan penyelesaiannya kembali kepada al-quran dan hadis jika ingin jawapan yang benar,,,

p/s :bukan nak jadi ustaza tau ustaz tetapi sering mengingati dunia hanya sementara akhirat selamanya